About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Saturday, October 12, 2024

MURUKU


 

MAHILAM POO MURUKU

 

300gm tepung beras

100gm tepung kacang kuda

1 sudu teh jintan manis

11/4  sudu teh garam

1 sudu teh biji ajowan (oman)

15gm bijan

30gm ghee

560ml santan,atau secukup nya

Minyak untuk mengoreng

1.Tepung beras dan tepung ulutham paruppu digoreng tanpa minyak sampai naik panas. Sejukkan

2. Campurkan tepung,jintan,bijan,garam dan ghee dalam bekas.

3. Panaskan santan hingga mendidh. Tuangkan santan ke dalam tepung sedikit demi sedikit dan kacua hingga menjadi dough yang panas. Sejukkan  uli adunan.

4. Ambil sedikit adunan dan masuk sedalam acuan muruku dan picit diatas kertas.

 


5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.