About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Saturday, October 12, 2024


 

IDLI

250 gm tepung beras

1 cawan nasi

½ cawan ulutham parupu (urad dhal )

1/4 s/t yis

1 s/t garam

150-200ml air

1.    Rendam ulutham paruppu hingga kembang 5-6 jam.

2.    Campur nasi,ulutham parupu bersama dan kisar sedikit air (sedikit dari pada air diatas masuk air sedikit demi sedikit) dan kisar hingga lumat.Kalau masuk air semua sekali kacang dan nasi tak akan lumat.

3.     Campur bahan kisar dengan tepung beras hingga sebati masuk garam dan yis. Adunan kena pekat ( jangan pula pekat sangat). Peram sampai kembang 5-6 jam

4.    Panaskan periuk idli dan Alaskan dengan plastic yang di sapu dengan minyak.  Kukus selama 15 mint ata pun hingga masak

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.