Tuesday, November 12, 2024


 

MALABAR HALWA

100 gm tepung jagung

¼ s/t serbuk tartar

350 gm gula

50  gm gula merah

½ s/t serbuk buah pelaga

4 s/m makan ghee

80 gm gajus,cencang

Gajus untuk hiasan

 

1.    Campurkan  tepung jagung dengan 11/2 cawan air dan serbuk tartar kacau sebati.

2.    Masak gula dengan ¼ cawan air hingga gula larut dan sedikit pekat.

3.    Kecilkan api dan tuang batter kedalam gula sambil kacau jangan berhenti. Kacau hingga sedikit pekat  dan gajus cencang dan terus kacau.

4.    Masuk ghee 1 sudu dan kacau sebati masuk lagi ghee dan kacau hingga sebati sampai habis ghee.

5.    Terus kacau masuk serbuk buah pelage dan kacau lagi hingga aduanan tak lekat tepi kuali. Tuangkan kedalam Loyang dan tabor dengan gajus. Biarkan betul2 sejuk baru di potong.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.