Ayam Masak Butter
Bahan-bahan:
- Bahan-bahan untuk kuah butter:
- 1/4 cawan mentega
- 1/2 biji bawang holland
- 1 tangkai daun kari
- 2 ulas bawang putih
- 3-4 tangkai cili padi
- 1 cwn susu cair
- 2 keping keju cheddar
- 2/3 cwn tepung gandum
- 2/3 cwn tepung jagung
- 1 sk serbuk lada hitam
- 1/2 sk serbuk lada putih
- 1 sk garam
- 1 sk serbuk seasoning
- Bahan-bahan untuk ayam goreng:
- 2 ketul besar dada ayam
- 1 sb serbuk kari daging
- 1/2 sk garam
- 1/2 sk serbuk lada putih
- 1 sk serbuk lada hitam
- 1 biji telur
- 1 1/2 sb tepung salutan
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk penyediaan bahan:
- Potong dadu kecil bawang holland.
- Cincang halus bawang putih.
- Hiris nipis cili padi.
- Cara-cara untuk ayam goreng:
- Campur tepung gandum, tepung jagung, serbuk lada hitam, garam, serbuk lada sulah dan serbuk perasa. Kacau biar bergaul sekata dan ketepikan.
- Gaul ayam dengan serbuk kari, serbuk lada putih, serbuk lada hitam dan telur. Kacau sebati kesemua bahan.
- Tambah tepung salutan dan sambung gaul sekejap. Boleh tambah air sikit kalau terlalu pekat.
- Kemudian perap ayam anggaran 1/2 jam.
- Selepas perap, salut ayam perap dengan tepung salutan tadi.
- Panaskan kuali kemudian goreng ayam sampai kuning keperangan dan rangup.
- Angkat ayam dan ketepikan.
- Cara-cara untuk kuah:
- Cairkan mentega dan tumis bawang holland,
- Masukkan daun kari, bawang putih dan cili padi.
- Tuang masuk susu cair (kalau nak ganti susu full cream pon boleh).
- Masukkan keju cheddar.
- Masak sampai kuah mendidih. Garam boleh adjust kalau nak lebih masin.
- Tuang masuk ayam goreng dan kacau sebati.
- Ayam masak butter sedia untuk dihidang.
Tip:
- Masak salut ayam, kena gaul lama sikit ayam dengan tepung salutan untuk dapat kedutan yang cantik.
- Masa goren ayam jangan goreng banyak-banyak sangat, biar ada ruang sikit.
- Kalau guna mentega bergaram, garam kena jaga-jaga, jangan letak banyak sangat.
- Jangan lama simpan sebab kuah ni cepat jadi pekat dan menyerap.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.