KUIH SRI MUKA CAWAN
Bottom layer
1 cup glutinous rice, soaked for 2 hours
rice, 2 hours
11/4 cups thin coconut milk
1/2 tsp salt
1 pandan leaves
Method
1.Mix all the ingredients in small tray and steam till cook. Cool
2. Take 11/2 tbsp of the pulut and press into a grease small cups. Keep aside
Top layer
1 cup thick coconut milk
1/2 cup sugar
1 /2 + 2 tbsp flour
1/2 cup pandan juice
1/2 tsp green colour
1/2 tsp salt
1.mix all the ingredients in bowl mix well. Sure the is no lumps,
2. Cook this mixer over a very heat stirring all time until it became a bit thick( must be careful when doing this part it be running thick) Remove from the heat and stir till there is no lumps.
3. Heat a steam with water. Pour the pandan custard on the of the pulut and put in the steamer tray and steam for 3-4 min until cook. Don't over steam.
4. Let cool then remove from mould.
Note: this will make 16 using the small chinese cup
SRI MUKA
Make 43 500gm (21/2 pulut)
11/2 tbsp pulut for 1 cup
BAHAN-BAHAN:
Lapisan Bawah:
2 1/2 cawan beras pulut rendam 1-2 jam 200gm
2 1/2 +11/4 cawan santan – dari 1 biji kelapa
11/2 sudu teh garam
CARA PENYEDIAAN:
1. Satukan kesemua bahan dan masukkan ke dalam loyang.
2.Kukus di dalam periuk pengukus yang telah mendidih airnya sehingga masak.
3.Angkat dan dipadat-padatkan dalam acuan cawan/mangkuk kuih lompang
Lapisan Atas:
3 cawan santan pekat
11/2 cawan gula pasir 220gm
1 1/2 cawan tepung gandum220gm
11/2 sudu teh garam
11/2 cawan air daun pandan
Sedikit pewarna hijau (jika suka)
CARA-CARA MEMBUAT:
1.Campurkan ke semua bahan. Kacau rata.
2.Masak di atas api perlahan selama 2-3 minit
3.Tapiskan supaya tidak berketul. Tuangkan di atas pulut yang sudah siap dimampatkan di dalam cawan/mangkuk acuan kuih lompang.
4.Panaskan periuk pengukus. Kukus selama lebih kurang 30-40 minit.
5.5 minit terakhir, buka penutup pengukus dan kukus tanpa penutup untuk mengeringkan air di permukaan kuih.
6.Cucuk dengan lidi. Jka tidak melekat menandakan lapisan atas telah masak.
7.Keluarkan daripada cawan/mangkuk acuan selepas kuih sejuk. Hidangkan
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.