About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Thursday, January 30, 2025

 

KUIH SRI MUKA CAWAN 

Bottom layer 

1 cup glutinous rice, soaked for 2 hours

rice, 2 hours

11/4 cups thin coconut milk

1/2 tsp salt

1 pandan leaves

Method

1.Mix all the ingredients in small tray and steam till cook. Cool

2. Take 11/2 tbsp of the pulut and press into a grease small cups. Keep aside 

Top layer 

1 cup thick coconut milk

1/2 cup sugar

1 /2 + 2 tbsp flour

1/2 cup pandan juice

1/2 tsp green colour

1/2 tsp salt 

1.mix  all the ingredients in bowl mix well. Sure the is no lumps,

2. Cook this mixer over a very heat stirring all time until it became a bit thick( must be careful when doing this part it be running thick) Remove from the heat and stir till there is no lumps.

3. Heat a steam with water. Pour the pandan custard on the of the pulut and put in the steamer tray and steam for 3-4 min until cook. Don't over steam.

4. Let cool then remove from mould.

Note: this will make 16 using the small chinese cup


 SRI MUKA 
Make 43 500gm (21/2  pulut)
11/2 tbsp pulut for 1 cup 

BAHAN-BAHAN: 

Lapisan Bawah:
2 1/2 cawan beras pulut rendam 1-2 jam 200gm
2 1/2 +11/4 cawan santan – dari 1 biji kelapa
11/2 sudu teh garam 

CARA PENYEDIAAN: 

1. Satukan kesemua bahan dan masukkan ke dalam loyang.
2.Kukus di dalam periuk pengukus yang telah mendidih airnya sehingga masak.
3.Angkat dan dipadat-padatkan dalam acuan cawan/mangkuk kuih lompang 

Lapisan Atas:
3 cawan santan pekat
11/2  cawan gula pasir  220gm
1 1/2 cawan tepung gandum220gm
11/2 sudu teh garam
11/2 cawan air daun pandan
Sedikit pewarna hijau (jika suka) 

CARA-CARA MEMBUAT: 

1.Campurkan ke semua bahan. Kacau rata. 

2.Masak di atas api perlahan selama 2-3 minit 

3.Tapiskan supaya tidak berketul. Tuangkan di atas pulut yang sudah siap dimampatkan di dalam cawan/mangkuk acuan kuih lompang. 

4.Panaskan periuk pengukus. Kukus selama lebih kurang 30-40 minit. 

5.5 minit terakhir, buka penutup pengukus dan kukus tanpa penutup untuk mengeringkan air di permukaan kuih. 

6.Cucuk dengan lidi. Jka tidak melekat menandakan lapisan atas telah masak. 

7.Keluarkan daripada cawan/mangkuk acuan selepas kuih sejuk. Hidangkan

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.