About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Friday, January 31, 2025


 KUIH KASWI CAWAN

Dapat 97 keping  cawan

4 cawan tepung gandum 

1 cawan tepung ubi 

1 sudu air kapur (secubit kapur atau sesudu air kapur yang siap dibancuh) 

 2 cawan gula merah 

11/2 cawan gula 

10 cawan air 

Kelapa parut (putih saja, campur garam, kukus sekejap supaya tahan lama) 

Cara-cara membuat: 

1. Larutkan gula pasir dan gula merah dengan 2 cawan air. Masak atas api dapur sebentar untuk hancurkan gula dan letak sehelai daun pandan untuk aroma, kemudian tunggu sejuk sebentar. 


2. Campurkan tepung gandum, tepung ubi dan air kapur bersama 3 cawan air, kemudian masukkan air gula tadi dan tapis. 


3. Guna loyang 8×8 dan kukus selama 30 hingga 40 minit. Setelah itu, tunggu sejuk baru potong dan boleh digaul dengan kelapa parut. Siap untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.