About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Saturday, October 12, 2024


 

NEI URUNDAI

1 cawan kacang hijau,disangai hingga naik wangi,sejukkan dan kisar hingga menjadi tepung. Ayak dan ketepikan.

¾ cawan gula,dikisar halus

¼ cawan ghee,atau secukup nya

25 gm gajus,dipotong kecil2

25 gm kismis,dipotong kecil2

½ s/t serbuk buah pelaga

1.    Panaskan sedikit ghee dan goreng gajus dan kismis hingga sedikit perang,ketepikan

2.    Dalam mangkuk besar campurkan tepung kacang hijau,gula ,gajus,kimas dan serbuk buah pelaga. Kacau sebati

3.    Panaskan ghee dan tuangkan kedalam tepung dan kacau rata dengan sudu.

4.    Ambil sedikit adunan dan kepal-kepalkan dengan kuat menjadi bulat2. Jika tak boleh di kepal tambah sedikit lagi ghee panas. Tapi jangan terlalu banyak kuih nanti berminyak.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.