About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Saturday, October 12, 2024


 

 

DALCA TELUR

 

1 cawan toor dhall* ,direndam semalam atau lebih kurang 4 jam di rebus pakai pressure cooker sampai empuk dengan 21/2 cawan air,2cm halia tumbuk,6 ulas bawang putih dan 1 s/m jintan manis.

 

10 biji telur di-rebus dan buang kulit,boleh juga kalau nak goreng. Saya malas tak goreng.

 

5-6 tangkai kacang panjang

 

4 biji ubi kentang,saya pakai yang kecil

 

2 batang carrot

 

1-2 biji terung bulat, saya tak pakai pasal tak ada

 

3-4 chili hijau

 

8 cawan santan cair atau pun air (cawan 250ml)

 

1 cawan santan pekat

 

1 s/m air asam java

 

Garam secukup rasa & serbuk perasa jika suka

 

Bahan tumis:

 

(A)

 

1 biji bawang besar ( memang besar pun) di hiris halus

 

2 tangkai daun kari

 

3 kuntum bunga cengkih & buah pelage

 

2 batang kayu manis

 

(B)

 

11/2 s/m serbuk kari daging

 

1 s/t serbuk chili

 

1/2 s/t serbuk kunyit

 

1 s/t serbuk garam masal,jika ada

 

1/3 cawan minyak,boleh kurangkan

 

1. Campurkan air dengan kacang dal tadi dan masak hingga mendidh. Masukkan sayur2 ( saya masuk kacang panjang lepas ubi masak pasal nak cantik dalam gambar hehe ) masak hingga sayur masak.

 

2. Tuangkan santan pekatdan masukkan garam dan air asam java. Biarkan mendidh. Dalam kuali lain panaskan minyak dan tumis bahan A hingga bawang menjadi perang. Tutup api dan masuk bahan B kacau dan tuang ke dalam kuah dal. Masukkan telur dan masak hingga sebati.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.