About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Saturday, October 12, 2024


CANDY KELAPA

 

500 gm kelapa parut putih

 

500 gm susu pekat (1 tin)

 

350 gm gula

 

2 sudu makan ghee atau pun mentega

 

1 sudu makan vanilla

 

Warna secukup nya

 

Tray size 11 x 8 inci di sapu dengan ghee

 

  Masukkan kelapa,gula dan susu pekat dalam kuali kacau hingga mendidh dan seterusnya hingga pekat. Masuk warna dan terus kacau hingga pekat lagi.

 

 Masuk ghee dan vanilla kacau hingga adunan tidak melekat kepada kuali dan bila di tekan dengan pisau plastic tak melekat( ini kena pandai kalau tidak tak keras).

 

Masukkan ke dalam tray dan ratakan sampai padat. Bila sejuk boleh dipotong.


 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.