About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Monday, October 14, 2024

 

ANANASA PHIRNI

1 litre susu segar

1 cawan puree buah nenas

400 gm susu pekat

2 ½ susu makan tepung beras,dicampur dengan ½ cawan susu

½ sudu the essence nenas

Sedikit nenas cencang untuk hiasan

1.    Panaskan susu dan tepung beras dalam periuk nonstick hingga mendidih dan terus masak hingga pekat dengan api yang kecil.

2.    Masukkan puree nenas,susu pekat dan secubit garam masak hingga pekat .Biarkan sejuk tuangkan ke dalam glass dan hiaskan dengan nenas cencang sejukkan dalam peti sejuk.

 

 

BIRYANI AYAM AMBUR

400 gm (2 cawan) beras basmathi,direndam ½ jam dan di-tuskan

1 kg ayam,potong sederhana besardan digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit peram 1 jam.

21/2 cawan air

½ cawan santan

2 biji bawang besar,dihiris halus

2 biji tomato,dicencang

4 tangkai chilie hijau,dibelah dua dan potong dua.

3 s/m pes halia/bawang putih

½ cawan daun ketumbar, cencang

½ cawan daun pudina,cencang

1 cawan yoghurt

50 gm gajus

50 gm kismis

3 s/m minyak masak

3 s/m ghee

1 s/t teh jus limau nipis,jika suka

Garam dan cube ayam secukup rasa

Bahan masala:

2-3 s/t serbuk chilie

1 s/m serbuk garam masala

1 s/t serbuk kunyit

1 s/m serbuk ketumbar

1 s/t serbuk jintan putih

Bahan tumis:

1 s/t jintan putih

1 s/t jintan manis

1 batang kayu manis

4 tangkai bunga cengkih

4 biji buah pelage

1 helai bay leaf

 

1.    Panaskan minyak dan ghee masuk bahan tumis kacau rata. Masukkan bawang dan tumis hingga bawang menjadi light brown. Masukkan pes bawang dan kacau rata dan tumis hingga hilang bau bawang putih.

2.    Masuk chilie hijau dan kacau rata. Masuk tomato dan bahan masala dan kacau rata dan masak hingga tomato sebati. Masuk bahan masala dan kacau rata dan tumis hingga naik minyak.  Masuk yoghurt dan kacau rata.

3.    Masuk ayam dam kacau hingga sebati. Biar sampai ayam menjadi putih dan keluar air. Tuangkan air dan santan masuk semua bahan lain kecauli beras. Suaikan rasa.

4.    Masuk beras kedalam periuk rice cooker dan tuangkan lauk ayam keatas nya tak payah kacau. On rice cooker dan masak hingga nasi masak.

Nota: Ini ada lah cara orang Tamil menbuat biryani. Sukatan air kena sesuai dengan beras.

 

 

BISKUIT GHEE

125 gm ghee

125 gm gula caster

1 s/m susu tepung,campur dengan tepung

250 gm tepung

Secubit garam

Cherry hijau dan cherry merah dipotong kecil2

1.    Pukul gula,ghee dan garam hingga sebati.

2.    Masuk tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga menjadi doh.

3.    Ambil sedikit doh dan uli menjadi bola kecil letak buah cerry di atas nya dan atur diatas Loyang.

4.    Bakar dengan suhu 160c selama 15-20 minit  atau hingga masak. Sejukkan dan simpan dalam tin.

 

 

PARATEL DAGING KAMBING

1 kg daging kambing frozen, dipotong dan pressure cook dengan 2 cawan air dan sedikit garam sampai 5 whistle. Saya tak suka lemak jadi saya sejukkan dan masuk ke dalam peti ais semalam. Besok hari lemak daging akan menjadi keras saya buang lemak dan simpan air rebusan daging dan isi nya.

400 gm ubi kentang,dipotong cube

1 biji buah tomato,cencang

2 cawan air rebusan daging

15 gm serbuk kari daging

10 gm serbuk chilie

½ serbuk garam masala

1 biji bawang besar,dihiris halus

11/2 s/m pes halia & bawang putih

2 batang kayu kulit manis

2 kuntum bunga lawang

2-3 tangkai daun kari

Garam secukup rasa

3-4 s/m minyak

Sedikit daun ketumbar,cencang

1.    Panaskan minyak dan tumis kayu manis dan bunga lawang tumis hingga naik wangi. Masuk bawang dan tumis hingga bawang menjadi sedikit perang.

2.    Masuk pes dan tumis hingga hilang bau nya. Masuk daun kari dan kacau rata. Masuk serbuk kari,serbuk chilie dan garam masala kacau dan tuangkan sedikit air dan kacau hingga naik minyak masuk daging,ubi,tomato dan air rebusan daging dan kacau rata masak hingga ubi embuk rasa dulu dan masuk garam. Bila kari sudah sedikit kering tutup api. Tabur dengan daun ketumbar dan hidangkan dengan nasi.

 

 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.