About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Saturday, October 12, 2024


KARI DAGING KAMBING

1 kg daging kambing,di pressure cook sampai ½ masak dengan 2 cawan air.Saya selalu bila masak daging kambing saya pressure cook dan simpan daging dalam peti ais semalam. Sebelum masak saya akan buang lemak2 daging yang sudah beku sebelum masak.

300 gm ubi kentang

2 big buah tomato,dipotong 4

4 cawan air + air rebusan daging

60 gm serbuk curry daging

1 s/m serbuk chilie

1 s/t serbuk garam masala

1-2 big bawang besar,dihirs halus

1 s/m  pes halia

1 s/m pes bawang putih

2 tangkai daun kari

2-3 s/m minyak

Garam secukup rasa

Daun ketumbar cencang secukup

1.    Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari hingga bawang menjadi perang.

2.    Masukkan pes bawang putih dan pes halia tumis hingga hilang bau bawang putih.

3.    Masukkan serbuk garam masala dan kacau rata. Masuk serbuk kari dan serbuk chilie kacau rata dan terus tuang sedikit air dan tumis hingga naik minyak

4.    Masuk ubi dan buah tomato kacau rata dan masukkan daging dan air kacau rata dan biarkan mereneh hingga ubi dan daging empuk. Last sekali masuk daun ketumbar dan kacau rata.

 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.