About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Saturday, October 12, 2024


 

KAI MURUKU (MURUKU TANGAN)

Muruku ini special pasal di buat dengan tangan bukan dengan acuan.

1 cawan tepung beras

2 sudu makan tepung ulutham paruppu

1 sudu makan butter cair

1 sudu minyak panas

½ sudu teh bijan

1/8  sudu teh serbuk asafetida

Garam

 Air secukup nya*

Minyak untuk mengoreng*

1.    Campurkan semua dalam mangkuk kecauli bahan * kacau rata.

2.    Tuangkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga menjadi doh.

3.    Sapu sedikit minyak diatas piring kecil. Ambil sedikit doh dan putar menjadi bulat.

4.    Panaskan minyak dan goreng kai muruku sampai garing.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.