About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Saturday, October 12, 2024



 

 

CHUTNEY KELAPA

 

125 gm kelapa parut putih

 

¼ cawan (20 gm) potukadalai atau pun gajus

 

5 ulas bawang merah,potong

 

2 ulas bawang putih

 

100 gm tomato,cencang

 

5-6 tangkai chilie kering,buang biji nya

 

2 cm halia,cencang

 

Sedikit air suam

 

1 s/m garam

 

1 s/m gula

 

Bahan tumis (A)

 

2-3 s/m minyak

 

½ s/t biji sawi

 

½ s/t ulutham paruppu

 

2-3 tangkai daun kari

 

Bahan tumis (B)

 

2-3 s/m minyak

 

1 s/t biji sawi

 

1 s/t ulutham paruppu

 

2 tangkai chili kering

 

2 tangkai daun kari

 

 

 

 

1.    Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis (A) sampai wangi. Masukkan bawang,bawang puith dan halia tumis hingga bawang menjadi layu. Masukkan semua bahan2 lain dan tumis hingga naik wangi. Sejukkan sebelum kisar.

 

2.    Kisar semua bahan tumis hingga lumat dengan air. Air tu masuk sedikit demi sedikit. Jika suka pekat kisar dengan sedikit air kalau suka cair kisar dengan air secukup nya. Selepas kisar tuang kedalam mangkuk.

3.    Panaskan minyak dan tumis bahan tumis(B) hingga naik wangi tuang kedalam chutney dan kacau rata. Boleh di hidangkan.

 

Note: ini resipi chutney merah. Untuk chutney putih Tomato di gantikan dengan sedikit asam java dan chilie kering digantikan dengan chilie hijau.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.