Rendang Ayam
Bahan-bahan diperlukan:
- 1 ekor ayam-dipotong ikut suka
- Bahan digiling:-
- @ 10 ulas bawang merah
- @ 4 ulas bawang putih
- @ 15 biji cili api
- @ 15 tangkai cili kering
- @ 1 inci halia
- @ 1 inci lengkuas
- @ 1/2 inci kunyit hidup
- 2 batang serai dititik
- 2 helai daun kunyit dihiris halus
- 4 helai daun limau purut dihiris kasar
- 4 cawan santan pekat
- 4 sudu besar kerisik
- Garam, gula dan serbuk perasa (ikut suka)
Cara menyediakan dan memasak:
- Masukkan ayam dan bahan giling dan serai- perap lebih kurang 1 jam.
- Masukkan ayam ke dalam kuali. Masukkan santan dan masak hingga mendidih. Masukkan daun
- limau, daun kunyit, kerisik dan garam. Masukkan juga perasa dan gula jika suka.
- Masak ayam hingga empuk dan agak pekat. Sedia dimakan dengan pulut kuning atau nasi himpit.
SUKATAN BAHAN MASAK NASI LEMAK UNTUK 10 ORANG.
1. Beras 1 kg
2. Santan 500 gm
3. Air 1 liter
4. Garam 1 sudu
5. Daun pandan 2 helai
6. Bawang besar 1 biji
7. Halia 1 inci
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.