About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Thursday, December 19, 2024

 

Rendang Ayam

Bahan-bahan diperlukan:

  • 1 ekor ayam-dipotong ikut suka
  •  
  • Bahan digiling:-
  •  
  • @ 10 ulas bawang merah
  •  
  • @ 4 ulas bawang putih
  •  
  • @ 15 biji cili api
  •  
  • @ 15 tangkai cili kering
  •  
  • @ 1 inci halia
  •  
  • @ 1 inci lengkuas
  •  
  • @ 1/2 inci kunyit hidup
  •  
  • 2 batang serai dititik
  •  
  • 2 helai daun kunyit dihiris halus
  •  
  • 4 helai daun limau purut dihiris kasar
  •  
  • 4 cawan santan pekat
  •  
  • 4 sudu besar kerisik
  •  
  • Garam, gula dan serbuk perasa (ikut suka)

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Masukkan ayam dan bahan giling dan serai- perap lebih kurang 1 jam. 
  2.  
  3. Masukkan ayam ke dalam kuali. Masukkan santan dan masak hingga mendidih. Masukkan daun 
  4.  
  5. limau, daun kunyit, kerisik dan garam. Masukkan juga perasa dan gula jika suka.

  6. Masak ayam hingga empuk dan agak pekat. Sedia dimakan dengan pulut kuning atau nasi himpit.

SUKATAN BAHAN MASAK NASI LEMAK UNTUK 10 ORANG.

1. Beras 1 kg

2. Santan 500 gm

3. Air 1 liter

4. Garam 1 sudu

5. Daun pandan 2 helai

6. Bawang besar 1 biji

7. Halia 1 inci

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.