About the cuisine

Our food is a delicious blend of flavours coming from the Malays,Chinese,India and indigenous communities living in Malaysia

Wednesday, October 16, 2024

 

 

wajik

Bahan-bahan

Langkah

  1. Siapkan panci kukusan/dandang. Kukus beras ketan selama 15 menit. Matikan api.
  2. Dalam wajan/panci, rebus santan bersama gula merah, gula pasir, daun pandan, garam, dan air. Aduk rata dan biarkan sampai mendidih.
  3. Masukkan ketan kukus ke dalam rebusan santan. Aduk rata dan masak sampai santan habis dan tekstur ketan terlihat berminyak atau mengkilap.
  4. Pindahkan ketan wajik ke dalam loyang atau wadah. Padatkan, rapikan, dan biarkan wajik dingin hingga suhu ruang. Potong-potong wajik.
  5. Siap disajikan.

 

 

 

 

 

TART BUNGA NENAS

(A)

125 gm butter

25 gm gula caster

½ s/t  susu pekat

½ s/t essence vanilla

(B)

½ telur

(C)

175 gm tepung gandum

30 gm tepung susu

Jam nenas secukup nya

Cawan kertas kecil

1.    Ayak (C ) dan ketepikan. Pukul (A) hingga kembang masuk telur dan pukul sebati.

2.    Masukkan (C) dan campur hingga sebati dan doh yang sedikit lebik. Bungkus dengan plastic dan simpan dalam peti ais selama ½ jam.

3.    Canai doh lapis plastic  setebal  1/3 inci terap dengan acuan bunga. Angkat dan masukkan dalam cawan kertas dan atur dalam dulang .

4.    Letakan inti jem nenas di tengah dan bakar dengan suhu 170c selama 12-15 minit.

 

AVIYAL (sayur campur india)

 

300 gm kacang buncis

 

300 gm ubi kentang buang kulit dan potong panjang.

 

300 gm carrot,buang kulit dan potong panjang
 

 

100 gm tomato dicencang

 

4 cawan santan cair

 

Garam gula dan perasa

 

Bahan kisar

 

1 cawan kelapa parut

 

2-3 tangkai chili hijau

 

2 cm halia

 

1 s/t jintan putih

 

30-50 gm gajus atau pun badam(direndam semalam)

 

Semua bahan ini dikisar hingga lumat dengan sedikit ayer.

 

Bahan tumis

 

3-4 s/m minyak

 

1 s/t jintan putih

 

1 s/t biji sawi

 

1 biji bawang besar,di hiris halus

 

2 tangkai daun kari

 

1 s/m pes halia

 

1 s/m pes bawang putih

 

½ s/m garam masala

 

1.    Panaskan minyak dan masuk biji sawi dan jintan putih lepas tu masuk bawang dan tumis hingga bawang menjadi light brown. Masuk pes halia dan bawang putih daun kari tumis hingga hilang bau nya.

 

2.    Masuk serbuk garam masala dan kacau rata masuk sayur dan kacau sebati dan tuangkan santan dan biarkan sampai mendidih. Bila sayur sudah masak masuk bahan kisar dan kacau rata. Masuk garam sedikit gula ( jangan banyak)  dan serbuk perasa jika guna.Masak 5 mint lagi dan tutup api.

 

 

ISKUIT GHEE

125 gm ghee

125 gm gula caster

1 s/m susu tepung,campur dengan tepung

250 gm tepung

Secubit garam

Cherry hijau dan cherry merah dipotong kecil2

1.    Pukul gula,ghee dan garam hingga sebati.

2.    Masuk tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga menjadi doh.

3.    Ambil sedikit doh dan uli menjadi bola kecil letak buah cerry di atas nya dan atur diatas Loyang.

4.    Bakar dengan suhu 160c selama 15-20 minit  atau hingga masak. Sejukkan dan simpan dalam tin.

 

BIRYANI AYAM AMBUR

400 gm (2 cawan) beras basmathi,direndam ½ jam dan di-tuskan

1 kg ayam,potong sederhana besardan digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit peram 1 jam.

21/2 cawan air

½ cawan santan

2 biji bawang besar,dihiris halus

2 biji tomato,dicencang

4 tangkai chilie hijau,dibelah dua dan potong dua.

3 s/m pes halia/bawang putih

½ cawan daun ketumbar, cencang

½ cawan daun pudina,cencang

1 cawan yoghurt

50 gm gajus

50 gm kismis

3 s/m minyak masak

3 s/m ghee

1 s/t teh jus limau nipis,jika suka

Garam dan cube ayam secukup rasa

Bahan masala:

2-3 s/t serbuk chilie

1 s/m serbuk garam masala

1 s/t serbuk kunyit

1 s/m serbuk ketumbar

1 s/t serbuk jintan putih

Bahan tumis:

1 s/t jintan putih

1 s/t jintan manis

1 batang kayu manis

4 tangkai bunga cengkih

4 biji buah pelage

1 helai bay leaf

 

1.    Panaskan minyak dan ghee masuk bahan tumis kacau rata. Masukkan bawang dan tumis hingga bawang menjadi light brown. Masukkan pes bawang dan kacau rata dan tumis hingga hilang bau bawang putih.

2.    Masuk chilie hijau dan kacau rata. Masuk tomato dan bahan masala dan kacau rata dan masak hingga tomato sebati. Masuk bahan masala dan kacau rata dan tumis hingga naik minyak.  Masuk yoghurt dan kacau rata.

3.    Masuk ayam dam kacau hingga sebati. Biar sampai ayam menjadi putih dan keluar air. Tuangkan air dan santan masuk semua bahan lain kecauli beras. Suaikan rasa.

4.    Masuk beras kedalam periuk rice cooker dan tuangkan lauk ayam keatas nya tak payah kacau. On rice cooker dan masak hingga nasi masak.

Nota: Ini ada lah cara orang Tamil menbuat biryani. Sukatan air kena sesuai dengan beras.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.